Binnenkort een huis kopen? Check het koopcontract op clausules



Binnenkort een huis kopen? Check het koopcontract op clausules
29 nov. 2022·
Leestijd:

Ben jij van plan om een huis te gaan kopen? Check het koopcontract dan goed. Je kunt hier namelijk verschillende clausules in vinden, zoals een asbestclausule. Wat zijn clausules? En wat moet je doen als je deze tegenkomt in jouw koopcontract? Na het lezen van het blog weet jij er alles van!

Wat is een clausule?

Een clausule is een bepaling die de verkoper in het koopcontract kan opnemen om onder aansprakelijkheid uit te komen.

Stel dat je een wat ouder huis koopt, dan kan de verkoper doormiddel van een clausule ervoor zorgen dat hij of zij niet meer verantwoordelijk is als er bijvoorbeeld lekkage komt doordat het dak is verouderd.

Veelvoorkomende clausules

Ouderdomsclausule

In bovenstaand voorbeeld wordt de ouderdomsclausule gebruikt. Wanneer de verkoper de ouderdomsclausule opneemt in het koopcontract, kan hij of zij hiermee aangeven dat hij niet verantwoordelijk is voor verbogen gebreken aan de woning. Denk hierbij aan de vloeren, vocht in de woning of de leidingen.

Tip: Laat een bouwkundige keuring doen als jij een woning wilt kopen, op deze manier verklein je de kans dat er verborgen gebreken zijn na aankoop van de woning.

Asbestclausule

In oudere huizen komt het wel eens voor dat er asbest in is verwerkt. Asbest in huis is in eerste instantie niet schadelijk zolang er geen vezels of stof vrijkomen.

Wil jij een woning gaan verbouwen? Dan kan het zijn dat er toch veel asbest vrij komt en is het nodig om dit weg te laten halen door specialisten. Dit kost natuurlijk geld.

Hierdoor kunnen verkopers van een wat ouder huis een asbestclausule in het koopcontract opnemen. Zo zijn ze niet aansprakelijk voor het asbest en hebben ze geen kosten aan het weghalen van het asbest.

Niet-zelfbewoningsclausule

Wanneer de verkoper nooit zelf in het huis heeft gewoond, kan het zijn dat hij of zij van bepaalde gebreken niks afweet. De verkoper is daarvoor namelijk niet vaak genoeg in het huis. In dit geval kan de verkoper de niet-zelfbewoningsclausule in de koopovereenkomst zetten. Dit zorgt ervoor dat de verkoper minder snel aansprakelijk is voor de gebreken in het huis.

Wat te doen als je deze clausules tegenkomt?

Wanneer je de clausules tegenkomt in de koopovereenkomst is het verstandig om eerst alles goed door te lezen en dit daarna bespreekt met je aankoopmakelaar. Wat ook verstandig is, is om een bouwkundige keuring aan te vragen. Tijdens deze keuring worden de meeste gebreken aan de woning al gevonden, op basis hiervan kan je je bod verlagen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Bedrag in depot bij notaris

Een bedrag in depot bij de notaris is een bedrag dat gestort wordt op de kwaliteitsrekening van de notaris. Een kwaliteitsrekening is een aparte rekening van een notaris waar geld van cliënten op staat. Maar hoe werkt zo’n bedrag in depot houden bij de notaris? En wanneer kan je hiervoor kiezen? Het wordt in deze blog allemaal uitgelegd.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

20 mrt. 2024 Meer lezen

Bezoekadres:
kempen & oberdorf - Sittard
Rijksweg Zuid 121
6134 AA Sittard

Bezoekadres:
kempen & oberdorf - Stein
Haalbrugskensweg 12
6171 JA Stein

Back to top