Het beste bod uitbrengen doe je zo



Het beste bod uitbrengen doe je zo
17 apr. 2024·
Leestijd:

Je hebt jouw droomwoning gevonden, gefeliciteerd! Nu is misschien wel het spannendste moment van het hele koopproces aangebroken, namelijk het bieden op de woning. Je wilt niet te laag bieden, maar ook zeker niet te hoog. Hoe zorg je ervoor dat jij het beste bod uitbrengt?

Biedingsvormen

Om te beginnen is het handig om te weten welke verschillende biedingsvormen er zijn. De verkoper bepaalt in welke vorm er geboden kan worden.

  • Onderhandelen: Je doet als geïnteresseerde een openingsbod. Zodra je een tegenbod krijgt van de verkoper, ben je in onderhandeling. Je kunt er ook voor kiezen om gelijk een eindbod neer te leggen. De verkoper moet dan binnen een bepaalde tijd een reactie geven op het bod.
  • Verkoop bij inschrijving: Bij deze biedingsvorm is onderhandeling niet mogelijk. Alle geïnteresseerden kunnen eenmalig een bod doen. Dit is gelijk het eindbod. De verkoper kiest dan het beste bod. De verkoper kijkt daarbij meestal niet alleen naar het hoogste bod, maar ook naar eventuele voorwaarden die de bieder bij het bod stelt.
  • Online bieden: Online bieden is een hele transparante manier van bieden. Je biedt dan via een online biedingsplatform en alle biedingen zijn hierop te zien. Je weet dus precies wat andere bieders hebben geboden. Ook kan je gedurende het biedproces jouw bieding aanpassen.
  • Veiling: Als laatste heb je nog de veiling. Dit kan een vrijwillige veiling of een executieve veiling zijn. De verkoper kan kiezen voor een veiling, als wordt verwacht dat deze vorm van openbare verkoop meer zal opleveren. Een executieve veiling wordt gedaan als er nog schulden openstaan die afgelost dienen te worden.

Het juiste bod

Nu we weten op welke manieren je kan bieden, is het tijd om te kijken wat je te besteden hebt. Wat kun je maximaal besteden? Wat is je ideale prijs om te betalen aan de woning? En kun je daaronder nog een serieus openingsbod plaatsen? Een aankoopmakelaar kent de lokale huizenmarkt en de laatste ontwikkelingen op de huizenmarkt op zijn best, waardoor hij of zij precies weet wat de waarde van de woning is en wat een goed bod is.

Wil je overbieden op een woning? Houd er dan wel rekening dat je het bedrag boven de vastgestelde woningwaarde niet kunt lenen. Ook moet je rekening houden met het risico dat de woningmarkt constant verandert. We zitten nu natuurlijk in een markt waar de huizenprijzen hoog liggen, maar het kan zijn dat deze prijzen dalen waardoor de woningwaarde van de woning minder wordt.

Nog een tip is om rekening te houden met bijkomende kosten bij het bepalen van je bod, zoals makelaarskosten en notariskosten.

Naast de prijs moet je bij het bieden ook letten op de voorwaarden die je aan het bod legt. Dit kunnen voorwaarden zijn over de opleverdatum, de geldigheidsduur van het bod, de overname van roerende zaken, de ontbindende voorwaarden en de NVM-No risk clausule.

Ik heb geboden, en nu?

Nu is het wachten of onderhandelen. Wel goed om te weten; Als je in onderhandeling bent, mogen er nog steeds bezichtigingen bij de desbetreffende woning plaatsvinden. Er mogen ook nieuwe biedingen worden uitgebracht.

Jouw bod is geaccepteerd, gefeliciteerd!

Dit betekent nog niet dat het huis van jou is. De verkoopmakelaar maakt eerst de koopakte op. Deze moet door beide partijen ondertekend worden. Als jij een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld, leest de makelaar de koopakte nog goed door voordat jij tekent.

Vervolgens heb je nog drie dagen bedenktijd om van de koop af te zien.

Dat was het voor het biedproces. Bieden blijft altijd spannend. Wil je toch voor de meeste zekerheid gaan? Dan kun je het beste kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Andere interessante nieuwsartikelen

Bouwkundige keuring bij het aankopen van een nieuw huis

De eerste bezichtiging is geweest, dit is echt jouw droomhuis! Vol goede moed ga je naar de tweede bezichtiging. Dan zie je ineens een vochtplek op de muur zitten en die schimmel op het kozijn zat er de eerste keer ook nog niet, toch? Tijdens de bezichtigingen kan het zijn dat je door een roze bril kijkt en hierdoor niet alle gebreken ziet. Hier kan een bouwkundige keuring je voor behoeden.

18 apr. 2024 Meer lezen

Huizen bezichtigen, hoe doe je dat?

Dan is het eindelijk zo ver, je hebt een huis op het oog en kunt morgen dan eindelijk de woning goed bekijken en beoordelen. Maar hoe doe je dit? Waar moet je op letten om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en misschien wel het allerbelangrijkste, hoe is de locatie? Daarom hier een paar handige tips en checklists om te bezichtigen als een volwaardig huizenjager.

26 mrt. 2024 Meer lezen

Deze verkooptrucs werken beter dan een warme appeltaart

De geur van gebakken appeltaart die nét uit de oven komt, de verse bloemen bij de entree.. Wie kent ze niet? De welbekende trucs om de koper meteen een gevoel van thuiskomen te geven. Door gebruik te maken van dit soort trucs maakt de potentiële koper zich een voorstelling hoe het zou zijn om daadwerkelijk in het huis te wonen. Ben jij op zoek naar wat betere verkooptrucs? We vertellen je graag meer over het verkoopklaar maken van je woning.

22 mrt. 2024 Meer lezen

Bezoekadres:
kempen & oberdorf - Sittard
Rijksweg Zuid 121
6134 AA Sittard

Bezoekadres:
kempen & oberdorf - Stein
Haalbrugskensweg 12
6171 JA Stein

Back to top